Domáci chlieb z keramického hrnca
Čas prípravy: 60 minút
Príprava v rúre: 75 minút na 200-250 °C
Suroviny a ingrediencie:
- 400 g múka pšeničná celozrnná
- 600 g múka hladká T650
- 1 kocka droždia
- soľ 2 PL ocot
- 2 ČL cukor
- 500 ml vlažná voda
Postup:
Okrem uvedených ingrediencií potrebujeme keramický hrniec s pokrievkou. Začneme tradičným kváskom - z cca 400 ml vlažnej vody, 2 čajových lyžičiek múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Domáci chlebík z keramického hrnca (fotorecept) - obrázok 1 2 Do misy preosejeme hladkú múku, pridáme celozrnnú a spolu s kváskom, soľou a octom vymiesime. V prípade potreby pridáme zvyšnú vodu.
Cesto necháme vykysnúť, premiesime, opäť necháme vykysnúť a vyklopíme na pomúčenú podložku. Cesto poriadne premiesime rukami, roztiahneme na plát a preložíme ako pánsku vreckovku. Pomúčime a prikryté utierkou necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
Kým cesto kysne, rozohrejeme rúru na 250 stupňov. Do rúry dáme vyhriať aj hrniec, v ktorom budeme chlebík piecť. Vykysnuté cesto vložíme do hrnca, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Pečieme 15 minút pri najvyššej teplote, ďalších asi 45 minút pri teplote 200 stupňov.
Teraz je čas nádobu odkryť, chlieb potrieť vodou a ešte vložiť na 15 minút do rúry. Upečený chlieb vyberieme na mriežku alebo podložku a necháme dôkladne vychladnúť (nikdy nevydržíme, ešte teplý ho jeme s maslom a soľou.